Czy wam też pękają szyby?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • herman
    Rider
    • 2005
    • 456

Witam wszystkich serdecznie.
    Czytam to forum od jakiegos czasu i bardzo mi leży gdyż jestem laikiem. Jeżdzę OI od trzech lat i jest ok. Cieszę się że Was spotkałem.
    --------------
  • Masmo
    L&K
    • 2005
    • 1145

Jakieś 0,7 roku temu pękła mi (bez uderzenia) przednia szyba. Pęknięcie jest od dolnego lewego robu w stronę środka. Zaczęło się od ok 10 cm. Pęknięcie propaguje. Do tej chwili doszło do połowy szyby (ok 45 cm). Zastanawiam się co może być przyczyną? Nie wymieniłem jeszcze szyby bo mam stracha że nowa też strzeli :cry:
    Z kolei tej zimy chciałem rozgrzać auto. Miąłem właczone ogrzewanie tylnej szyby i ogrzewanie wnętrza. I nagle huk i moja tylna szyba w drobny mak. :evil:
    Goście którzy wymieniali stwierdzili, że to częste że szyby lecą przy włączonym ogrzewaniu zwłąszcza w fiatach...
    Macie podobne przejścia? Wymieniście pękniętą szybę i następna jest cała czy pękła? Czy rozpózka może pomóc??
    Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Tylna szyby to wlasnie na skutek gwaltownej zmiany temperatury - niestety.

Przednia to przypadlosc chyba plyty podlogowej i calej reszty Golfa. W nich bardzo czesto szyby leca, a w Octaviach tez widze takie kwiatki. Najczesciej leci od spodu, gdzie szyba jest podparta. Moze rozporka na kielichy poprawilaby sytuacje.
      Pomijam kwestie dzwonow, bo wtedy to nawet po nie bedzie widac, a na skutek naprezen poleci za jakis czas dopiero.
      Spritmonitor.de

Komentarz

Pękanie przednich szyb w Octavii to chyba standart. Jak byłem na kupnie auta to oglądałem wiele i prawie kazda miała wymienianą przednią szybę a raczej "walone" nie były. Moja też (98r.) miała wymienianą przez poprzedniego własciciela przednią szybe i w/g jego relacji sama pekła.

Komentarz

• Masmo
          L&K
          • 2005
          • 1145

Zamieszczone przez Barthezz
          . Moja też (98r.) miała wymienianą przez poprzedniego własciciela przednią szybe i w/g jego relacji sama pekła.
          Dużo przejechałeś od tego momentu? Teraz nie pęka?
          Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD

Komentarz

• adik_s
            Rider
            • 2005
            • 259

u mnie nie pekła jeszcze i mam nadzieje, ze to sie nie stanie ale jadąc pod słońce widac dziwne `kropki` na szybie, nie wiem cholera jak to opisac.. jakby byly miliony takich maciupeńkich dziurek od uderzen kamieniami... tylko, ze to wlasnie nie są dziury a jakby w srodku tej szyby cos... - nie wiem jak wytlumaczyc stąd te wysychanie, dziurki :P a na fotce tego nie widac... :| fakt faktem, ze jest to wkurzające bo mniej widac przez szybe...

Komentarz

• Luca
              Rider
              • 2004
              • 524

Zamieszczone przez Maicroft
              Tylna szyby to wlasnie na skutek gwaltownej zmiany temperatury - niestety.

Przednia to przypadlosc chyba plyty podlogowej i calej reszty Golfa. W nich bardzo czesto szyby leca, a w Octaviach tez widze takie kwiatki. Najczesciej leci od spodu, gdzie szyba jest podparta. Moze rozporka na kielichy poprawilaby sytuacje.
              Pomijam kwestie dzwonow, bo wtedy to nawet po nie bedzie widac, a na skutek naprezen poleci za jakis czas dopiero.
              Dokładnie, ja miałem to samo 2 x wymieniali mi na gwarancji, pojechałem do innego ASO zmieniłem i na obecnej mam 150 kkm, przejechane i bez problemów, poza tym że już kwalifikuje się do wymiany ze wzgledu na miliony mikro dziurek, ale to z powodu popinania po naszych czystych drogach :lol: :lol: :lol:
              "Życie jest bezwzględne, nie lituje się nad nikim"
              Pokój jego duszy - Kris 27-09-2003
              Pionek znów gra.......

Rodzinne Combiaczki AHF i BKD by ALI oraz E 30
              www.dynosoft.pl

Komentarz

• Kinzi
                L&K
                • 2005
                • 1275
                • Superb III (3V3)

U mnie w firmie jest kilka Octavii i niestety w dwóch już szyby były wymieniane.
                Pęknięcia były w tym samym miejscu tzn. lewy dolny róg.
                Octavia TDI

Komentarz

• tomi98
                  Rider
                  • 2004
                  • 564

Tak czytam o pękaniu szyb i jestem zaskoczony, że coś takiego zdarza się w octach. Znam kilkanaście osób co śmigają octą i nikt nie miał problemów z szybą.
                  Na pewno rozpórka usztywni nadwozie i powinno być po kłopocie k

Komentarz

• djczas
                    RS
                    • 2005
                    • 9612

u mnie tez
                    dzieje sie to wtedy gdy przelecisz duza dziure przy wiekszej predkosci

Komentarz

Zamieszczone przez Masmo
                      Zamieszczone przez Barthezz
                      . Moja też (98r.) miała wymienianą przez poprzedniego własciciela przednią szybe i w/g jego relacji sama pekła.
                      Dużo przejechałeś od tego momentu? Teraz nie pęka?
                      Ponad 20 tys. km i nic się nie dzieje.

Komentarz

• Maicroft
                        Moderator
                        S_OCP MemberModeratorr
                        • 2004
                        • 25757
                        • Audi

Wszystko zalezy od dziur i predkosci natarcia na poprzeczne nierownosci i krawezniki. Duzo tez zalezy od tego ile auto stoi na krawezniku jednym kolem przednim o wysokosci 20cm, bo tak madrze miejsca parkingowe przy drodze sa zrobione. Od wielu czynnikow niestety zalezy jak dlugo przednia szyba wytrzyma
                        Spritmonitor.de

Komentarz

• Filemonik
                          Drive
                          • 2005
                          • 86

Moja ma 135kkm prejechane i nie pękła mi szyba,też mam na całej szybie kropki jak słońce świeci to kiepsko widać,może polerka szyby by coś pomogła są takie firmy co to robią?.
                          Skoda octavia combi 1,9tdi L&K
                          Przebieg 212000

Komentarz

• Sebastian_SComp
                            Drive
                            • 2004
                            • 78

Ja wymieniałem swoja przednią po 5 tys. km ale ktoś mi w nią z czegoś strzelił. Jak byłem na serwisie to wymieniali szybę w nowej octavii, która pękła po nagrzaniu od słońca.

Komentarz

• tomek
                              L&K
                              • 2005
                              • 1078

Zamieszczone przez adik_s
                              u mnie nie pekła jeszcze i mam nadzieje, ze to sie nie stanie ale jadąc pod słońce widac dziwne `kropki` na szybie, nie wiem cholera jak to opisac.. jakby byly miliony takich maciupeńkich dziurek od uderzen kamieniami... tylko, ze to wlasnie nie są dziury a jakby w srodku tej szyby cos... - nie wiem jak wytlumaczyc stąd te wysychanie, dziurki :P a na fotce tego nie widac... :| fakt faktem, ze jest to wkurzające bo mniej widac przez szybe...
                              to sie robi w kazdym samochodzie, i jest to spowodowane wlasnie kamieniami, piaskiem itd. ja mam 150kkm i tez mam juz dosyc "szorstka" szybe. Nie ma sie co tym przejmowac, tak musi byc

pozdrawiam
                              O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• Masmo
                                L&K
                                • 2005
                                • 1145

Zamieszczone przez tomi98
                                Jak zamontować rozpórkę? Trzeba wiercić kielich? Znacie profesjonalne warsztaty co mogą to dobrze zrobić? W 3-mieście lub w Łodzi?
                                Zastanawiam się czy warto montować rozpórkę czy może zmienić szybę i liczyć na to że 2 raz nie pęknie :?: :?: :?: :?:

Komentarz

Re: Czy wam też pękają szyby?

W swojej wymieniałem szybę po 70 000. Pękła na środku od dołu. Na razie do 125k nic się nie dzieje. Tył (combi) się trzyma. :|

Komentarz

• Nexus6
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2004
                                    • 4847
                                    • Volkswagen

przednią wymieniłem przy stanie licznika 120 kkm - pęknięcie od lewego dolnego narożnika
                                    With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• Masmo
                                      L&K
                                      • 2005
                                      • 1145

Zamieszczone przez Nexus6
                                      przednią wymieniłem przy stanie licznika 120 kkm - pęknięcie od lewego dolnego narożnika
                                      Dawno to było? Ile teraz masz przebiegu? Rozumiem że nowa jescze nie pękła?

Komentarz

• Nexus6
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2004
                                        • 4847
                                        • Volkswagen

zblizam sie do 150 kkm, wymieniona w styczniu tego roku
                                        With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• Forest
                                          Ambiente
                                          • 2004
                                          • 133

A jak wygląda sprawa z ubezpieczeniem szyby w Link4? Ktos miał z tym styczność? Kosztuje to niby sześćdziesiąt pare złotych na rok i wymieniają za darmo w Auto Jaan. Jak wygląda sprawa ubezpieczenia? Czy ktoś robi zdjęcia auta? Czy tylko przysyłaja polise a za tydzien można zgłosić że szyba pękła? (ta która była już pęknieta wcześniej :-)). Pozdrawiam.

Komentarz

• cook
                                            Ambiente
                                            S_OCP Member
                                            • 2005
                                            • 181

W mojej była przednia wymieniana przy 21 kkm i przy 27 kkm drugi raz, od tamtej pory na szczęście spokój
                                            Były posiadacz 1.8 Turbo

Nikt nie tańczy na trzeźwo, chyba że oszalał..

Komentarz

• Samiec
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2004
                                              • 4287
                                              • Octavia I (1U2)
                                              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                              • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

U mnie tez przy gdzies ~50kkm poszla szybka ,bodajrze z pod kol forda mondeo kombi :? Dostalem malutkim(badzo malym) kamyczkiem ,nawet pajaczka nie bylo widac i gdzies po przejechaniu z 200km zachcialo mi sie umyc auto .Wypucowalem calutkie ,tylko jeszcze szybe z robakow chcialem wyczyscic ,przycisnolem myjka do szyb i sie szyba rozeszla w dwoch kierunkach. Przejechalem z tym jeszcze ze 2kkm i prawie pekniecie sie nie poszezalo ,moze ze 2cm w kazda strone. Czyli moje nadwozie az tak nie pracuje
                                              Tylko dupy dalem ops: ze nie chcialem walczyc z zarzadca drog ,a co gorsza nie wziolem tego na AC i skasowali mnie za szybe 1000zl i drugi raz dupy dalem ops: i nie doplacilem i nie wziolem szyby z paskiem :roll:
                                              TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
                                              SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
                                              SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• kristo
                                                Rider
                                                S_OCP Member
                                                • 2004
                                                • 266

Re: Czy wam też pękają szyby?

Macie podobne przejścia? Wymieniście pękniętą szybę i następna jest cała czy pękła? Czy rozpózka może pomóc??[/quote]

ja wymieniałem przód na gwaracji przy 35kkm a zaczęło się z prawego dolnego rogu i szło do środka.......
                                                Pink Floyd fan.

Komentarz

• Golfista
                                                  Ambiente
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2005
                                                  • 183

Zamieszczone przez Masmo
                                                  Zamieszczone przez tomi98
                                                  Jak zamontować rozpórkę? Trzeba wiercić kielich? Znacie profesjonalne warsztaty co mogą to dobrze zrobić? W 3-mieście lub w Łodzi?
                                                  Zastanawiam się czy warto montować rozpórkę czy może zmienić szybę i liczyć na to że 2 raz nie pęknie :?: :?: :?: :?:
                                                  witam Zioma z 3-miasta.
                                                  Napisz na priv do mnie albo daj swoje gg -postaram sie pomóc.

Ja bym założył rozprókę i wymienił szybę na nowa.
                                                  Pozdrawiam Bartek.

Current: Honda Civic
                                                  Ex: O1

Komentarz

Pracuję...